Pirkanmaan pyörätuolitanssijat - Pirpy ry

Pyörätuolitanssia on harrastettu Suomessa jo 1990-luvulta lähtien vaihtelevasti ja Suomen pyörätuolitanssiliitto PYTLI ry, joka on lajiliitto, on perustettu vuonna 2006.

Pirkanmaan pyörätuolitanssijat - Pirpy ry on tamperelainen pyörätuolitanssiseura, jonka yksi perustajajäsen oli Aila Peräjoki vuonna 2009. Aila on koulutukseltaan fysioterapeutti ja toimi seuran ohjaajana vuoden 2017 kevääseen saakka. 

Perustamisesta saakka seuran toisena ohjaajana on toiminut liikunnan sekä tanssin "sekatyömies" Jarno Jokela, joka on nyt joutunut jättämään päätyönsä vuoksi ohjaukset vähemmälle, mutta eihän Jarno pirpyläisiä jätä. Hän piipahtaa aina vetämässä treenejä, kun työnsä antaa periksi.

Syksyllä 2012 seuramme aloitti yhteistyön tamperelaisen Tanssiseura Hurmion kanssa, jonka jäseniä myös lähes kaikki tanssijamme ovat. Tämän yhteistyön ja tuplajäsenyyden ansiosta tanssijamme voivat käyttää Tanssiseura Hurmion tanssisaleja Tesomalla vapaaharjoituksiinsa aina, kun saleja on vapaana. Erillistä varausta ei siis tarvita. Mikäli haluaa jonkun salin yksityisesti käyttöönsä esimerkiksi yksäriä varten, silloin kannattaa tehdä Tanssiseura Hurmion nettisivulla varaus ja maksaa siitä perittävä kohtuullinen maksu. Olemme iloisia siitä, että voimme harjoitella pystytanssijoiden kanssa rinta rinnan - tämä on yhteistyötä parhaimmillaan!

Seurassamme tanssii sekä harrastelijoita vain omaksi ilokseen tanssivia sekä kilpauralle tähtääviä ja jo melko korkealle edenneitä tanssijoita. Seuramme ajatus, että tanssi kuuluu kaikille, näkyy hyvin tanssijoidemme kirjossa. Tanssijamme harrastavat lajiaan seuraavissa kategoriamuodoissa: 

- singlessä (joko manuaalituolilla tai sähköpyörätuolilla tanssiva tanssii yksin)

- duossa (kaksi pyörätuolin käyttäjää tanssivat parina)

- combissa (pyörätuolilla tanssiva ja pystytanssija tanssivat parina)

- tavanomaisten 10-tanssien lisäksi tanssijamme tanssivat edellämainituissa kategorioissa freestyleä, jossa tanssija tai pari saa määritellä itse musiikkinsa.

Ahkerien sekä innokkaiden harrastelijoiden joukossa on pitkälle tähtääviä kansainvälisen paralympiakomitean lisenssin lajiliitolta, Suomen pyörätuolitanssiliitto PYTLI ry:ltä, saaneet A-maajoukkueen seitsemän innokasta ja periksiantamatonta tanssijaamme. Myös harrastelijoiden joukostamme on nousemassa kovaa tahtia uusia tähtiä tanssiparketeille.

Halutessaan tanssimaan voi tulla, vaikka ei pyörätuolia pääsääntöisesti apuvälineenä käyttäisikään, sillä seuramme voi lainata kunnostettuja tanssituoleja harjoituksissa. Lisäksi teemme myös tanssi- ja esitysreissuja lähiseuduille. Tanssijamme ovatkin päässeet vuosittain aina vain useammin esiintymään tilaisuuksiin ja he ovat saaneet rutkasti myönteistä palautetta!

Jos vähänkään kiinnostuit, tule rohkeasti tutustumaan lajiimme harjoitusten aikana ja koe henkilökohtaisesti itse kuinka tanssin taika iskee nuolen sydämeesi! Pyörätuolitanssilla on myös havaittu vahvat sekä laajat fyysiset ja henkiset terveysvaikutukset. Joten älä jää yksin, tule tapaamaan iloisia tanssijoitamme ja harrastamaan heidän kanssaan yhdessä!

 

 Pirjo Pappila - tiedottaja, Pirkanmaan pyörätuolitanssijat ry